قالب سازی چیست, امروزه از محصولات پلاستیکی در بسیاری از صنایع استفاده میشود. از خودرو گرفته تا لوازم خانگی و تجهیزات پزشکی، انواع محصولات پلاستیکی برای محافظت، تقویت و ساخت طیف وسیعی از محصولات استفاده میشود.
با این حال تعداد بسیار کمی از مصرف کنندگان میدانند که محصولات پلاستیکی چگونه تولید میشود. در این مطلب قصد داریم بدانیم منظور از قالبسازی پلاستیک چیست و چگونه این فرآیند عمل میکند؟
با عملکرد قابل اعتماد و با کیفیت بالا، قالب گیری تزریقی یکی از رایجترین فرآیندهای مورد استفاده برای تولید قطعات پلاستیکی است. در واقع، انتظار میرود نرخ رشد سالانه ترکیبی (CAGR) بازار پلاستیکهای قالبگیری تزریقی تا سال ۲۰۲۸ تا ۴.۶ درصد افزایش یابد.
با این حال، با وجود توانایی آن در تولید سریع تعداد زیادی از قطعات پلاستیکی، فرآیند قالب گیری تزریقی باید به شدت کنترل شود تا کیفیت قطعات نهایی حفظ شود.
در این مقاله نحوه کار قالبگیری تزریقی و نحوه کنترل تولیدکنندگان با تجربه برای تولید قطعات پلاستیکی با بهترین کیفیت توضیح داده میشود.
قالب گیری تزریقی یک فرآیند تولید پیچیده است. با استفاده از یک ماشین هیدرولیک یا الکتریکی تخصصی، فرآیند ذوب، تزریق و تبدیل پلاستیک به شکل یک قالب فلزی میشود که در دستگاه نصب شده است. قالب گیری تزریقی پلاستیک پرکاربردترین فرآیند تولید قطعات پلاستیک به دلایل مختلفی است. از جمله:
انعطاف پذیری: سازندگان میتوانند طرح قالب و نوع ترموپلاستیک مورد استفاده برای هر جزء را انتخاب کنند. این بدان معناست که فرآیند قالبگیری تزریقی میتواند اجزای مختلفی را تولید کند، از جمله قطعاتی که پیچیده و با جزئیات زیاد هستند.
کارایی: هنگامی که فرآیند راه اندازی و آزمایش شد، ماشینهای قالب گیری تزریقی میتوانند هزاران مورد در ساعت تولید کنند. استفاده از ماشینهای قالبگیری تزریقی الکتریکی نیز این فرآیند را نسبتا کارآمد میکند.
سازگاری: اگر پارامترهای فرآیند به شدت کنترل شوند، فرآیند قالب گیری تزریقی می تواند هزاران جزء را به سرعت با کیفیت ثابت تولید کند.
مقرون به صرفه بودن: زمانی که قالب (که گرانترین عنصر است) ساخته شد، هزینه تولید هر جزء نسبتا پایین است، به خصوص اگر در تعداد زیاد ساخته شود.
کیفیت: چه تولید کنندگان به دنبال اجزای قوی، کششی یا با جزئیات زیاد باشند، فرآیند قالب گیری تزریقی قادر است آنها را با کیفیت بالا به طور مکرر تولید کند.
این مقرون به صرفه بودن، کارایی و کیفیت قطعات تنها برخی از دلایلی است که بسیاری از صنایع استفاده از قطعات قالبگیری تزریقی را برای محصولات خود انتخاب میکنند.
در حالت کلی، ریخته گری به عنوان یکی از روش های متداول قالب گیری در نظر گرفته میشود. با این وجود، تفاوت اصلی بین اصطلاحات «قالب گیری» (Molding) و «ریخته گری» (Casting)، مواد مورد استفاده در فرآیند ساخت قطعات است.
ریخته گری معمولا به ساخت قطعات فلزی اشاره دارد. در صورتی که منظور از قالب گیری، فرآیند ساخت قطعات پلاستیکی، مخصوصا به روش تزریق پلاستیک است. این دو فرآیند شباهتها و تفاوتهای زیادی دارند که در بخشهای بعدی به آنها خواهیم پرداخت.
شکل زیر، اجزای مختلف دستگاههای مورد استفاده در ریختهگری و قالبگیری تزریقی را نمایش میدهد.
همه ما کم و بیش با قالبسازی و قالب سازی صنعتی آشنایی داریم. قالبسازی صنعتی، نقش پررنگی در جامعه و صنعت ما دارد. قالبسازی از نوع صنعتی، برای ساخت قطعات مورد نیاز ابزار مهم در کشور استفاده میشود که همین امر هم باعث شده که شغل قالبسازی، یکی از مهم ترین شغل ها در کشور به حساب بیاید.
تفاوتی که قالب سازی صنعتی با بقیه قالبسازی ها دارد، در این است که از این قالبسازی برای صنایع سنگین انواع قالب فلزی و پلاستیکی استفاده می شود.
یکی دیگر از ویژگیهای بارز قالبسازی صنعتی، تولید انبوه قطعات پلاستیکی یا فلزی است.
در این نوع قالبسازی، ابتدا قالب قطعه مورد نظر ساخته می شود و مواد فلزی یا پلاستیکی را در آن می ریزند و این قطعات به راحتی ایجاد و ساخته خواهند شد.
اگرچه در ظاهر، فرآیند قالب گیری تزریقی ممکن است ساده به نظر برسد، پارامترهای زیادی وجود دارد که برای اطمینان از کیفیت کلی اجزای پلاستیکی تولید شده باید به شدت کنترل شوند.
درک عمیق فرآیند و پارامترها به تولیدکنندگان کمک میکند تا تولیدکنندگان قطعات پلاستیکی تزریقی را شناسایی کنند که میتوانند کیفیت و ثبات مورد نیاز خود را ارائه دهند.
قالبی است که معمولا به منظور تولید انبوه قطعات پلاستیکی (چند هزار یا حتی چند میلیون قطعه در هر مرحله) مورد استفاده قرار میگیرد.
در قالب گیری تزریقی، مواد مذاب به درون قالب هدایت میشوند. پس از سرد شدن مواد و تبدیل آنها به حالت جامد، قطعه مورد نظر به دست میآید. این روش ساخت و تولید قطعات در صنایع مختلفی نظیر صنایع غذایی، اتومبیل سازی، پزشکی، داروسازی، لوازم خانگی، صنایع الکترونیکی و غیره کاربرد دارد.
آشنایی با روند اجرای قالبگیری تزریقی میتواند درک بهتری از جوانب مختلف طراحی قالبهای مورد استفاده در این فرآیند را به همراه داشته باشد. فرآیند قالبگیری تزریقی طی چند مرحله شامل بستن قالب، تزریق، خنک کردن، باز کردن قالب و خارج کردن قطعه انجام میگیرد.
تصویر متحرک زیر، این فرآیند را به خوبی نمایش میدهد.
دستگاه قالب گیری تزریقی از دو واحد «کلمپینگ و تزریق تشکیل میشود. بخش کلمپینگ وظیفه باز کردن قالب، خروج قطعه و بستن قالب را برعهده دارد.
بخش تزریق نیز به منظور ذوب کردن ماده و انتقال آن به درون قالب مورد استفاده قرار میگیرد. تصویر زیر، اجزای مختلف دستگاه قالب گیری تزریقی را نمایش میدهد.
و در آخر
امیدواریم از خواندن این مقاله استفاده لازم را برده باشید.
به شما بزرگواران پیشنهاد می دهیم تا دیگر وبلاگ های ما را نیز مشاهده بفرمایید.
تماس: 09394747284
اینستاگرام: pooyeshdiecast
واتساپ: 989394747284
حجره اینترنتی: پویش دایکاست
ساعت کاری: ۸ الی ۱۸
آدرس: تهران، بعد از پلیس راه شریف آباد، شهرک صنعتی عباس آباد، بلوار ابن سینا، خیابان خیام، خیابان جامی جنوبی، پلاک ۸۸۲، شرکت صنعتی آتیران،
مدیریت: سیاوش کرمی
ریخته گری چیست؟ ریخته گری چیست, به فرایندی اطلاق می شود که در طی آن یک ماده مایع معمولا در قالب ریخته می ...
انواع روشهای ریخته گری انواع روش ریخته گری, از دیدگاه نوع قالب به دو دسته تقسیم میشوند: ریختهگری در قالبهای یکبار مصرف و ...
قالبسازی چیست و چگونه کار می کند؟ قالب سازی چیست, امروزه از محصولات پلاستیکی در بسیاری از صنایع استفاده میشود. از خودرو گرفته ...
انواع روش های قالبسازی انواع روش های قالب سازی, تزریق پلاستیک یک روش قالب سازی است که در تولید قطعات ترموپلاستیک استفاده می ...